Kontakt: +385 (0) 52 / 602 - 200 | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; PRIJAVA KVARA: +385 (0) 52 / 602 - 260 | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

eposta banner

 

Istarski vodovod Buzet i Istarska županija, na konferenciji za novinare, 3. veljače u Buzetu predstavili su svoje dosadašnje rezultate u sklopu međunarodnog projekta DRINKADRIA - "Umrežavanje radi opskrbe pitkom vodom i zaštite vodnih izvora u Jadranskoj regiji", koji se provodi u osam zemalja jadransko-jonske regije koji za ciljeve ima zaštitu resursa pitkih voda, zajedničko planiranje upravljanja vodnim resursima i poboljšanje vodoopskrbe.

Projekt DRINKADRIA je započeo u prosincu 2013. godine i trajat će do ožujka 2016. godine te se sufinancira sredstvima Europske unije kroz program IPA ADRIATIC CBC 2007-2013. Vrijednost projekta je oko 6,6 milijuna eura, a Istarski vodovod koristi oko 610.000 eura.

Istarski vodovod je osiguranim sredstvima pustio u rad sustav za daljinsko očitavanje kontrolnih vodomjera i povezao se sa sustavom daljinskog upravljanja radi smanjenja gubitka vode, smanjenja utroška energije, a time i troškova proizvodnje vode te troškova poslovanja, radi sigurnije opskrbe potrošača.

Direktorica Istarskog vodovoda, Laura Šuperina, izjavila je da su koristi projekta višestruke - od poboljšanog praćenja distribucije vode u zonama, praćenja mogućih gubitaka u mreži prema količinama i prema noćnoj potrošnji, do povećanja razine točnosti mjerenja. Cilj je gubitak svesti na što manju moguću mjeru što bi ovim projektom trebali postići jer je kontrola gubitaka dnevna, a isto tako je smanjeno i vrijeme otklona kvarova.

drink4

Marija Brajković, voditeljica projekta u Istarskom vodovodu, kazala je kako je EU sredstvima dobavljeno i montirano 344 kontrolnih vodomjera te je sustav parametriziran i pušten u rad, i

Direktor tvrtke Control engineering, Boris Jakovac, demonstrirao je sustav daljinskog očitavanja kontrolnih vodomjera u Istarskom vodovodu Buzet.

Župan Istarske županije, Valter Flego, istaknuo je da je voda jedan od najvažnijih resursa u Istri, a smisleno, plansko upravljanje vodnim resursima naša odgovornost, stoga se ovaj projekt koji je posvećen tom cilju, odnosno zaštiti izvorišta pitke vode, uklapa u zelenu regiju.

drink3

Ljiljana Dravec, voditeljica projekta u Istarskoj županiji, rekla je kako je namjera u domeni zaštite voda i vodoopskrbe bila objediniti sve relevantne partnere; Istarski vodovod Buzet, Istarsku županiju te suradničke tvrtke Hrvatske vode i Istarski vodozaštitni sustav Buzet. Uz Županiju i Vodovod među hrvatskim partnerima su Hrvatski geološki institut i Građevinski fakultet Rijeka. Osnovni cilj cijelog projekta je unapređenje zaštite voda na cijelom projektnom području, koje je jako veliko s obzirom da sudjeluje osam zemalja. Cilj je i unaprijediti vodoopskrbu, posebno u segmentu smanjenja gubitaka vode u mreži kako bi imali veće potencijale u samim vodnim resursima.

Članica projektnog tima izrađivača, Tatjana Vlahović, govorila je značenju programa sanacije unutar zona sanitarne zaštite Istarske županije za postojeće građevine i postojeće djelatnosti.

drink1

DRINKADRIA je samo jedan u nizu uspješnih EU projekata koji se realiziraju u Istri, a s ciljem korištenja i unapređivanja infrastrukture. U Istri ne treba nikoga uvjeravati u imperative zaštite voda. Istarska županija je to prepoznala. U tijeku je realizacija najvećeg pojedinačnog projekta u Hrvatskoj na području zaštite voda sa sredstvima EU-a, a to je Poreč, slijedi Rovinj tijekom ove godine i vjerojatno krajem ove ili početkom iduće Umag. Prema tome idemo dinamikom kojom Istra daleko najviše prednjači u Hrvatskoj, poručio je Siniša Širac iz Hrvatskih voda.

OBAVIJEST ZA MEDIJE

 

Uprava Društva

Istarski vodovod d.o.o. Buzet
Sv. Ivan 8
52420 Buzet

T: +385 52 602 200
F: +385 52 602 201
E: info(at)ivb.hr

Prijavite kvar

 
Vaša e-mail adresa 
Ime i prezime 
Adresa 
Opis kvara 
Molimo unesite sljedeća slova 
 
    

Kontakt forma

 
Vaša e-mail adresa 
Ime i prezime 
Adresa 
Pitanje 
Molimo unesite sljedeća slova