Obavijesti
14.06.2024. PJ Poreč - šire područje
14.06.2024. PJ Buje - Grad Umag i Novigrad
23 03

Obilježen Svjetski dan voda

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda Istarski vodovod posjetilo je više od 350 djece iz raznih odgojno obrazovnih ustanova poput srednjih i osnovnih škola tako i dječjih vrtića. Najželjniji dodatnog znanja o sustavu vodoopskrbe i načinima prerade sirove vode u zdravstveno ispravnu te distributivnom kanalu do svake slavine u svakoj kući bili su iz Buja, Buzeta, Karojbe, Pazina, Roča, Sv. Petara u Šumi i Tinjana uz najave dolaska u narendim danima iz Novigrada, Brtonigle i Buja.

Ove godine Svjetski dan voda nosi poruku „Ubrzaj promjene - Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“ s namjerom da svi doprinesemo racionalnom načinu korištenja i upravljanja vodom.

Sukladno uzrastu našim dragim posjetiteljima približio se značaj vode u njihovom svakodnevnom životu kao i značaj Istarskog vodovoda i njegovih djelatnika u predanosti radu kako bi svatko od vas / nas imao u bilo kojem trenutku zdravstveno ispravnu vodu u količinama koje mogu zadovoljiti svakog pojedinca i širu zajednicu kao i sve gospodarske djelatnosti.

Sustavnim upravljanjem vodoopskrbom, kvalitetom vode, kontrolama i upravljanjem rizicima Istarski vodovod postigao je vodificiranost od 99,7% na području svoga djelovanja uz minimalne gubitke vode koji su usporedno s Europskim prosjecima i više no dvostruko nižim. 

dejanhren-dan-voda-2023-1.jpg
dejanhren-dan-voda-2023-4.jpg
dejanhren-dan-voda-2023-2.jpg
dejanhren-dan-voda-2023-3.jpg
dejanhren-dan-voda-2023-5.jpg
facebook.png

U organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatskih voda i Instituta za vode Josip Juraj Strossmayer u Hrvatskoj je već 30. godinu za redom obilježen Svjetski dan voda. Taj se događaj obilježava u cijelome svijetu 22. ožujka, u cilju ukazivanja na važnost vode za ljudsku potrošnju te kako bi promovirali održivo upravljanje vodnim resursima, kako u cijelome svijetu tako i u Republici Hrvatskoj.

„Brigom za naše vode podižemo kvalitetu života hrvatskih građana danas, ali također osiguravamo da generacije iza nas mogu uživati u prirodnim bogatstvima kojima naša država obiluje. Zato smo današnji Svjetski dan voda obilježili u društvu naših najmlađih sugrađana, upravo te nove generacije koja već od malih nogu zna da svatko i najmanjim doprinosom može doprinijeti zaštiti i racionalnijem korištenju voda. Zbrajanjem svih naših doprinosa činimo Hrvatsku boljim mjestom za život, ali postajemo i kotačić u očuvanju vode na našem planetu,“ izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Ideja za ovaj međunarodni dan nastala je 22. prosinca 1992. godine u Rio de Janeiru na prijedlog UN-ove konferencije o okolišu i razvoju. Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju i prvi Svjetski dan voda obilježen je 1993. godine. Od tada, svake godine, UN-Water, tijelo koje koordinira UN-ov rad na području vodoopskrbe i odvodnje određuje temu Svjetskog dana voda kao odgovor na aktualni ili budući izazov.

„U vrhu smo europskih zemalja po pitanju bogatstva vodom. Takav podatak ipak ne treba nas navesti da može trajati zauvijek, odnosno trajat će samo ako se budemo racionalno odnosili prema našim vodnim bogatstvima i provodili zaštitu naših voda. Na taj način i sigurnost vodoopskrbe našeg stanovništva bit će zajamčena,“ istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Glavni fokus Svjetskog dana voda je podrška u skladu sa šestim ciljem UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj kojim se za sve ljude do 2030. godine zahtijeva osiguranje pristupa vodi za ljudsku potrošnju, održivo upravljanje vodama te osiguravanje higijenskih uvjeta. Prema podatcima UN-a, oko 2,2 milijarde ljudi u svijetu još uvijek nema pristup vodi za ljudsku potrošnju. Stoga je potrebno osvijestiti javnost i poduzeti korake kako bi se uhvatili u koštac s ovom globalnom krizom.