Obavijesti
11.04.2024. PJ Poreč - šire područje
11.04.2024. PJ Pazin - šire područje
11.04.2024. PJ Buje - Naselje Kurili
09.04.2024. PJ Rovinj - naselje Golaš i Pižanovac

Koliko je ljudi potrebno da se natoči čaša vode?

Ti, da uzmeš čašu i staviš je ispod pipe, ali i svi zaposlenici Istarskog Vodovoda koji se brinu da voda bude čista i pitka na putu od oblaka do tvoje čaše. Oblaci se nakupljaju na nebu, iz njih pada kiša, zemlja upija kišu, koja prolazi kroz podzemne vode, ta voda izbije u rijeku, a rijeka utječe u veliko akumulacijsko jezero Butonigu. Tamo prolazi kroz jedan, dva, tri, četiri koraka pročišćavanja, prolazi kroz jednu veliku cijev koja se grana u divovsku mrežu cijevi koje se nalaze ispod naših nogu i vode sve do do pipe iz koje ćeš popiti svoju čašu vode.

Djeca su žedna za znanjem o svijetu koji ih okružuje. Mnoge pojave koje su nama svakodnevne i uobičajene njima predstavljaju revolucionarna otkrića. Dat ćemo im uvid u začudne mehanizme koji se odvijaju iza zastora. Dio djece koja dolaze u obilazak vodovoda zasigurno se već pitao otkuda dolazi voda kad odvrnu slavinu, i gdje se ona skrije kad ju zavrnu. Igrajući se s tom znatiželjom i osjećajem začudnosti, pokazat ćemo vašim mladim korisnicima čemu točno služi vodovod i kakav to put prelazi voda iz same utrobe zemlje do njihovih čaša.

Pogledajte animiranu prezentaciju Istarskog vodovoda d.o.o. klikom na sljedeći link

Povijesni kutak

Trenutak izgradnje i puštanja u pogon kaptaže Sv. Ivan u Buzetu i pumpne stanice Sv. Stjepan, nadomak Buzeta te izgradnje cjevovoda Madici. Snimljeno 1933. godine za talijanski list "Giornale Luce" 11. mjeseca 1933. godine.