Obavijesti
17.07.2024. PJ Poreč - šire područje
16.07.2024. PJ Buzet - šire područje
04.07.2024. PJ Pazin - šire područje
03.07.2024. PJ Buje - Grad Umag
16 07

Od nedjelje u ponoć u Istri stupa na snagu prvi stupanj redukcije vode

Od nedjelje u ponoć u Istri stupa na snagu prvi stupanj redukcije vode. Najavio je to upravo istarskih župan Boris Miletić. To će se prije svega odnositi na korištenje pitke vode za zalijevanje svih zelenih površina, bilo one javne ili privatne, korištenje takve vode za tuševe na plažama, pranje automobila i kamiona te autobusa, ali i za pranje ulica i trgova.

Pravo korištenja pitke vode iz javnog vodoopskrbnog sustava imaju sve pravne i fizičke osobe po uvjetima iz ugovora sklopljenog sa isporučiteljima vodnih usluga uz mjere zabrane korištenja vode iz javnog vodoopskrbnog sustava s time da se zabranjuje:

  • zalijevanje javnih i privatnih zelenih površina i sportskih terena,
  • upotrebe tuševa na plažama,
  • pranje osobnih automobila, teretnih vozila i vozila javnog prijevoza,
  • pranje javnih površina, ulica i trgova, osim površina tržnica i ribarnica,
  • pranje svih plovnih objekata (brodova, brodica, jahti i svih ostalih objekata za sport i razonodu koji nisu brodica).

Za potpuni tekst odluke molim Vas kliknite ovdje (.pdf) i za dopunu Zaključka o uvođenju mjera redukcije kliknite ovdje (.pdf)

Već neko vrijeme hidrološka situacija na području Istre doprinijela je do toga da smo morali razmatrati mogućnost uvođenja određenih mjera restrikcija korištenja vode za piće. Dakle, ne tehnološke vode, kako bismo uspjeli građanima istarske županije prije svega, ali i posjetiteljima i subjektima, osigurati konstantnu opskrbu pitkom vodom u narednim razdoblju - poručio je Miletić. Ta će odluka biti na snazi do opoziva, a župan ju je donio nakon sastanka s predstavnicima istarskih vodovoda te istarskim gradonačelnicima.

- Ovo je prva mjera u cilju omogućavanja opskrbe pitkom vodom tokom cijele godine. Apeliram na građane, poslovne subjekte i naše posjetitelje da racionalno koriste vodu. Svatko od nas može dnevno uštedjeti 10 do 15 posto vode koju potrošimo kako ne bismo bili primorani u narednom razdoblju uvoditi još neke restriktivnije mjere.

Mladen Nežić iz Istarskog vodovoda koji upravlja jezerom Butinuga rekao je da je stanje loše, da su svi izvori u lošijem stanju nego što je to bilo 2012. godine kad je bila zadnja redukcija vode u Istri.

- Jedina stvar koja je dobra u ovom trenu je ta da je Butoniga na 1,14 višoj koti nego što je bila te godine. I to zato jer smo već u siječnju uvidjeli da bi situacija mogla biti loša i upumpavali.