Obavijesti
03.12.2024. PJ Buzet - šire područje
03.12.2024. PJ Buje - Grad Buje

Prerada sirove vode i kvaliteta vode

Prilikom analize pojedinih parametara ne smije se izjednačavati pojam neobrađene vode u prirodi i vode namijenjene za ljudsku potrošnju u vodoopskrbnom sustavu. Analiza kvalitete neobrađene vode na izvorima Sveti Ivan, Gradole i Bulaž i akumulaciji Butoniga pokazuju da te vode, osim same dezinfekcije, zahtijevaju dodatnu obradu prije puštanja u vodoopskrbni sustav.

Voda sa vodocrpilišta

Izvori Sveti Ivan, Gradole i Bulaž su tipični krški izvori koji na povećanje izdašnosti uslijed padalina reagiraju povišenom mutnoćom. Povećanje mutnoće sa sobom nosi i povećanje sadržaja organske tvari, spojeva dušika i mikrobiološko zagađenje. U periodu bez padalina kemijska i mikrobiološka kvaliteta neprerađene vode je znatno bolja. Mikrobiološko onečišćenje prisutno je u svim hidrometeorološkim prilikama.

Na postrojenjima za kondicioniranje vode Sveti Ivan, Gradole i Butoniga se iz neobrađene vode uklanjaju eventualno prisutne štetne tvari te se proizvodi voda namijenjena za ljudsku potrošnju koja zadovoljava kriterije koje propisuje "Pravilnik o parametrima sukladnosti, metodama analiza i monitorinzima vode namijenjene za ljudsku potrošnju ("Narodne novine" 064/2023, 088/2023) ("Pravilnik").

 

Proizvodnja vode za ljudsku potrošnju

Proizvodnja vode za ljudsku potrošnju sastoji se od ovih osnovnih faza:

  • predobrade, (ovisno o postrojenju, sastoji se od koagulacije, flokulacije i flotacije ili taloženja),
  • brze filtracije i
  • dezinfekcije.

Na postrojenju Butoniga dodatne faze obrade su primarno i sekundarno ozoniranje te spora filtracija. Ozon se dodaje u dva navrata u fazi predtretmana i nakon brze filtracije. Nakon sekundarnog ozoniranja slijedi faza filtracije na sporim pješčanim filtrima te dezinfekcija klorom.

Osiguranje mikrobiološke sukladnosti vode na distribucijskoj mreži ostvaruje se održavanjem dostatne količine rezidualnog klora, te se iz tog razloga na pojedinim lokacijama provodi dokloriranje vode.

Praćenje kvalitete vode sa izvorišta i vode za ljudsku potrošnju

Interne kontrole

Sukladno posebnim propisima (“Zakon o vodi za ljudsku potrošnju” ("Narodne novine" 030/2023) (“Zakon”) i „Pravilnikom“) vodovod mora osigurati sustavno i stalno praćenje parametara sukladnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju. Zakonom su propisani i načini postupanja i izvješćivanja u slučaju odstupanja od parametara za provjeru sukladnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju. Ispitivanje sukladnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju obavlja se u internim laboratorijima, a dio analiza u suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Istarske županije i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Kontrolu kvalitete vode obavlja Tehnološko-laboratorijska služba prema planu uzorkovanja vode (njime su određene točke uzorkovanja, učestalost i vrsta analize) i interni laboratorij na postrojenju Butoniga. Kontrolira se kvaliteta neobrađene vode na vodocrpilištima Sveti Ivan, Gradole i Bulaž i akumulaciji Butoniga, vode nakon pojedinih faza pročišćavanja na postrojenjima i sukladnost vode namijenjene za ljudsku potrošnju u distribucijskoj mreži. Voda sa jezera i postrojenja Butoniga analizira se u internom laboratoriju na Butonigi.

Svrha redovitih ispitivanja je dobivanje osnovnih podataka o senzorskoj, fizikalno-kemijskoj i mikrobiološkoj kvaliteti neobrađene vode, podataka o učinkovitosti rada postrojenja i podataka o kvaliteti vode namijenjene za ljudsku potrošnju na distribucijskoj mreži. Ispitivanje vode namijenjene za ljudsku potrošnju u distribucijskoj mreži obuhvaća vodu u vodospremama i prekidnim komorama i vodu u razvodnoj mreži (mjesta uzorkovanja - "ormarići", šahtovi, hidranti). Istarski vodovod je odgovoran za vodu do priključnog mjesta odnosno vodomjera potrošača.

Redovno ispitivanje vode u internim laboratorijima Istarskog vodovoda Buzet obuhvaća senzorska, fizikalno-kemijska i kemijska ispitivanja (temperatura, slobodni rezidualni klor, mutnoća, miris, okus, pH vrijednost, električna vodljivost, oksidativnost, aluminij), te mikrobiološka ispitivanja (ukupne koliformne bakterije, aerobne bakterije na 36°C, aerobne bakterije na 22°C, Escherichia Coli, enterokoki, Clostridium perfringens, Pseudomonas aeruginosa). Redovito se na ionskom kromatografu određuje sadržaj aniona (F-, Cl-, NO3-, Br-, BrO3-, SO42-, PO43- ) i kationa ( Na+, K+, Mg2+, Ca2+, NH4+). Također se ispituju nusprodukti kloriranja (trihalometani), stabilnost vode (LSI) te koncentracije metala; aluminij, željezo i mangan.

U 2023.g. u internim laboratorijima Društva (laboratorij u Buzetu i laboratorij na Butonigi) na parametre redovitih ispitivanja obrađeno je 6827 uzoraka vode.

Službene kontrole

Monitoring izvorišta po Ugovoru za 2023. g. je obavio je ovlašteni laboratorij Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u dva navrata, na svim izvorima i na akumulaciji.

Sukladnost vode namijenjene za ljudsku potrošnju prati Zavod za javno zdravstvo Istarske županije na 17 lokacija (Bale, Buje, Buzet, Funtana, Grožnjan, Kanfanar, Novigrad, Rovinjsko Selo, Pazin, Pićan, Poreč, Rovinj, Sv. Lovreč, Tar, Umag, Vrsar, Žminj) na distribucijskoj mreži prema monitoringu Istarske županije.

Nadzor sukladnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju povremenim uzorkovanjem provodi i državni inspektorat.

Sve pokazatelje kvalitete vode i njene sukladnosti određuje "Pravilnik”.

Za provedbu monitoringa vode “Pravilnikom” su parametri podijeljeni u skupine:

  • parametri zdravstvene ispravnosti (mikrobiološki i kemijski),
  • indikatorski parametri,
  • parametri ispravnosti kućne vodoopskrbne mreže,
  • parametri operativnog praćenja (tj. operativni monitoring; monitoring koji provode isporučitelji vode na parametre propisane „Zakonom“ kao i na parametre kojima se omogućuje brzi uvid u stanje voda te poduzimanje korektivnih aktivnosti) i
  • parametri radioaktivnih tvari u vodi namijenjenoj za ljudsku potrošnju.

Opseg analiza uzoraka u monitoringu vode za ljudsku potrošnju podjeljeni su u skupine:

  • parametri skupine A i
  • parametri skupine B

Parametri skupine A:

  • Fizikalno-kemijski i kemijski pokazatelji: boja, mutnoća, miris, okus, pH vrijednost, vodljivost, amonij, nitriti, nitrati, kloridi, utrošak KMnO4, rezidue dezinficijensa, temperatura, aluminij, željezo, mangan
  • Mikrobiološki: Escherichia coli, Ukupni koliformi, Enterokoki, Broj kolonija na 22 °C i na 36 °C, Clostridium perfringens, Pseudomonas aeruginosa

Parametri skupine B:

  • Obuhvaćaju sve parametre iz “Pravilnika”

Tvrdoća naše vode

Tvrdoću vode čine različiti otopljeni ioni metala, u najvećoj mjeri kalcija i magnezija. Sadrži li voda više ili manje kalcijevih ili magnezijevih soli, ona može biti tvrđa ili mekša. SI jedinica za izražavanje tvrdoće je mol/L, ali se tvrdoća najčešće mjeri u stupnjevima (njemački, francuski i engleski stupnjevi) i ostalim SI jedinicama (npr. mg CaCO3/L). Najčešće izražava u njemačkom stupnju (°nj ili °dH) koji je definiran kao 10 mg CaO/L.

Karbonatnu tvrdoću čine svi kalcijevi i magnezijevi hidrogenkarbonati i karbonati.

Ukupna tvrdoća uključuje sve kalcijeve i magnezijeve soli koje su osim na karbonate i hidrogenkarbonate vezane i na sulfate, kloride, nitrate i silikate.

Stupnjevi ukupne tvrdoće vode prema Hartegradenu:

  • 0 – 4 °dH – jako meka voda
  • 4 - 8 °dH - meka voda
  • 8 - 18 °dH - srednje tvrda voda
  • 18 - 30 °dH - tvrda voda
  • > 30 °dH - vrlo tvrda voda

Tvrdoća vode u različitim sustavima vodoopskrbe Istarskog vodovoda

  • Kondicionirana voda iz postrojenja Sv.Ivan (min-maks.) = 11-16 °nj (°dH)
  • Kondicionirana voda iz postrojenja Gradole (min-maks.) = 16-24 °nj (°dH)
  • Kondicionirana voda iz postrojenja Butoniga (min-maks.) = 5-11 °nj (°dH)